Maďarsko si pripomenie druhé výročie najväčšej ekologickej katastrofy

04.10.2012 Celý región

Budapešť 4. októbra (TASR) – K najväčšej ekologickej katastrofe v Maďarsku, keď pri obci Kolontár vo Vesprémskej župe sa o 12.25 h pretrhla hrádza odkaliska hlinikárne v Ajke, došlo pred dvoma rokmi, 4. októbra 2010.

Voda kontaminovaná červeným kalom zaliala Kolontár, kde desať ľudí zomrelo, 123 ľudí sa ťažko zranilo a 302 ľudí museli ošetriť. Výročie katastrofy si pripomenú dnes v Kolontári aj v Devecseri.

Obrovské materiálne škody vznikli najmä v obciach Kolontár a Devecser; zničený bol celý ekosystém rieky Marcal. Približne 400 domov bolo úplne zničených.

Maďarskí policajti kráčajú po ceste zaplavenej červeným toxickým kalom z hlinikárne na spracovanie bauxitu Timfoldgyar pri Ajke po pretrhnutí hrádze v maďarskej obci Devecser 5. októbra 2010. Foto: TASR/AP
V Kolontári o 12.30 h zaznejú zvony, čím si pripomenú obete katastrofy. Podvečer prejde zasiahnutou časťou obce fakľový sprievod. Účastníci zapália kahance na každom mieste, kde museli zbúrať zničené rodinné domy.

"Nie je to oslava, ale pietne zhromaždenie. Potichu si pripomenieme túto tragédiu," cituje maďarská tlačová agentúra MTI vyjadrenie nezávislého starostu obce Károlya Tiliho.

V mestečku Devecser popoludní odovzdajú a posvätia ekumenickú kaplnku, podvečer sa aj tam uskutoční fakľový sprievod.
 
 
 
 

Vyberte región